Monday, November 12, 2012

"Η Ελλάδα πίνει το κώνειο"

Αν έχεις συνηθίσει να διαβάζεις το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και το NEWSBOMB και, στην καλύτερη, το ΕΘΝΟΣ, και επειδή κοντεύουν μάλλον να σε πείσουν πως όποιος κινδυνολογεί "επενδύει στην καταστροφή της χώρας", διάβασε αν θέλεις κάτι από New York Times.
Είναι γραμμένο με απλά και καθαρά λόγια σε απλά και καθαρά αγγλικά, αλλά επειδή δε θα το διαβάσεις, να σου πω κάποια από αυτά που λέει.
Λέει λοιπόν ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν την Τετάρτη συνιστούν απειλή για την κοινωνική σταθερότητα, πως οτιδήποτε υπάρχει σε αυτό το πακέτο των μέτρων έχει ήδη δοκιμαστεί και έχει αποτύχει οικτρά, ότι τα μέτρα δε θα κάνουν τίποτα για να γίνει το χρέος βιώσιμο, για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός ή για να αναζωογονηθεί η οικονομία, καθιστώντας τη δημοσιονομική πρόοδο πρακτικά αδύνατη, ότι με τα μέτρα αυτά θα συρρικνωθεί η ελληνική οικονομία περαιτέρω κατά 9% (ήδη είμαστε στο 25% μέσα σε λίγα χρόνια), ότι η Ελλάδα δε θα αποπληρώσει το χρέος αν βάζει λουκέτο στην οικονομία της, ότι η ανεργία θα ανέβει κι άλλο από το 25% που έχει φτάσει σήμερα, ότι το φορολογικό σύστημα γίνεται πια σκανδαλωδώς άδικο, ότι οι βουλευτές γνωρίζουν ότι δεν έχουν τη στήριξη του λαού αλλά νιώθουν υποχρεωμένοι να πράττουν όπως ορίζουν οι πιστωτές μας, ότι οι πιστωτές γνωρίζουν ότι η περισσότερη λιτότητα δεν είναι λύση αλλά δε φαίνονται πρόθυμοι να προκαλέσουν την Angela Merkel, για την οποία μπορεί αυτού του είδους η οικονομική τιμωρία της Ελλάδας να είναι μια φόρμουλα νίκης για τις γερμανικές εκλογές του χρόνου, αλλά για την Ελλάδα είναι μια τραγωδία βαθειά και εντελώς αχρείαστη.
Αυτά δεν τα έγραψε ο Μάκης Μαΐλης στο Ριζοσπάστη, ούτε τα λέει ο παλιοΣΥΡΙΖΑ, που είναι κακός διότι είναι "μάντης κακών" και αυτούς από την αρχαιότητα δεν τους αγαπάμε, τα λέει μία από τις ιστορικότερες πολιτικές εφημερίδες του κόσμου, αυτή με τα 109 Pulitzer (ακολουθεί από πολύ μακριά η Washington Post με 47) και η 3η σε κυκλοφορία εφημερίδα των ΗΠΑ, και τα λέει στο editorial (editorial λέγεται το άρθρο-σημείωμα των αρχισυντακτών, κάτι σαν αυτό που έγραφε ας πούμε ο ίδιος ο Κωστόπουλος στη δεύτερη σελίδα στα περιοδικά που διάβαζες).
Κι αφού αυτήν τη βδομάδα σωθήκαμε για άλλη μια φορά, κανείς δεν κατάλαβε το εξής: Τετάρτη βράδυ ψηφίστηκε το Μνημόνιο ΙΙΙ, Πέμπτη έπεσε 3,77% η Σοφοκλέους και 12,07% οι τράπεζες - Δευτέρα πρωί μάθαμε ότι θα μας επιμηκύνουν το χρέος, 3,63% κάτω το Χρηματιστήριο, 14,40% οι τράπεζες. Μα καλά, αυτές οι αγορές... δεν καταλαβαίνουν ποιο είναι το καλό τους; Δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτά τα μέτρα "ξεκινάει η ανάκαμψη"; Ότι "αλλάζουμε την εικόνα της χώρας"; Χαζές αγορές. 
Παρ’ όλα αυτά, οι Έλληνες θα επιμένουμε να πιστεύουμε κατά βάθος ότι πρέπει να κάνουμε αυτά που μας λένε τα big bosses γιατί αλλιώς θα μας κάνουν ντα και θα μας διώξουν από την Ευρώπη. Και μετά τι θα είμαστε, αν δε μας κάνουν παρέα; Βαλκάνια; Πάλι Βαλκάνια; Μα τόσα χρόνια παλέψαμε να μπούμε στο sorority με τις πιο δημοφιλείς ξανθιές του σχολείου, τώρα θα κάνουμε πάλι παρέα με τους φτωχομπινέδες απ’ τον "Καιρό των τσιγγάνων"; O tempora, o mores!
Κι εκεί που θα ‘λεγε κανείς λοιπόν πως η μεγαλύτερη συζήτηση αυτήν τη στιγμή θα έπρεπε να είναι αν είμαστε καλύτερα μέσα ή έξω απ’ το ευρώ, για μας το δίλημμα ποτέ δεν υπήρξε, έξω από το ευρώ είναι οι losers, το ένα κόμμα κατηγορεί το άλλο ότι είναι του "λόμπι της δραχμής" (προδότες με συμφέροντα παράξενα) και ως λαός θα κάνουμε τα πάντα για να μη μας διώξουν, θα κάτσουμε να μας πηδήξουν και θα πληρώσουμε και φόρο πηδήματος.
Γιατί δε με νοιάζει ρε φίλε αν θα ‘μαι άνεργος για πάντα, να μη φαλιρίσουμε με νοιάζει, και δε θα μπορώ μετά να αγοράσω το iPhone 6.
Στη Μ. Βρετανία, μόλις 1 στους 4 είναι υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα πάνω από 4 στους 5 θα επιθυμούσαν δημοψήφισμα για το θέμα αυτό. Και φαντάσου ότι αυτοί δεν μπήκαν και ποτέ στο ευρώ. Αλλά εμείς καλομάθαμε με τις επιδοτήσεις για τις βιολογικές ελιές και δεν μπορούμε πια να κοιμόμαστε μόνοι τα βράδια.
Ενώ όμως οι μεγαλύτεροι οικονομολόγοι του κόσμου (οι ανεξάρτητοι, όχι οι πουλημένοι, που φυσικά είναι οι περισσότεροι, γιατί αυτή είναι η δουλειά τους) σου φωνάζουν ότι παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα έχει βγει χαμένη από το ευρώ και η Γερμανία κερδισμένη πολλαπλά (παράξενο, η Γερμανία του θιγμένου από την Ελλάδα φορολογούμενου είναι από τις χώρες με τα ψηλότερα ποσοστά υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη), ο Θέμος θα εξακολουθεί να τραβάει τα βυζιά του ότι και χάρη μας κάνουνε και ότι το μόνο που μπορεί να γίνει είναι ακριβώς να κάτσουμε να μας πηδήξουνε και να κάνουμε το σταυρό μας. Κι η Merkel μας μαλώνει και που κάνουμε απεργίες.
Και σκέψου, τη στιγμή που ξεπουλάμε κάθε δημόσια περιουσία στο 1% της αξίας της, έρχονται αυτοί οι ίδιοι που μας αγοράζουν τζάμπα και μας κουνάνε το δάχτυλο που δεν κάναμε καλά κουμάντα στα τεφτέρια μας και φάγαμε τα μούτρα μας.
Δε σε μισούν οι κακοί αυτοί άνθρωποι. Απλώς δεν τους νοιάζει για σένα, είμαστε μόνο μια κακή θυγατρική. Γιατί θυγατρική μας έκανε το ευρώ, αν δεν το έχεις καταλάβει. Κάποιος εδώ με ρώτησε προχτές χαριτολογώντας αν θα υπάρχει Ελλάδα του χρόνου ή αν "θα είστε Γερμανία". Αυτό είναι πια η περίφημη περήφανη Ελλάδα.
Κι ίσως να ονειρεύονται τα ίδια και για τις άλλες θυγατρικές τους στη Μεσόγειο, μόνο που οι άλλοι νότιοι είναι αρκετά πιο αξιοπρεπείς από εμάς, και προφανώς πιο ξύπνιοι.
Σε μας, βγαίνει ο Υπουργός την Τετάρτη και μας υπόσχεται παπάδες και Πέμπτη πρωί τον αδειάζουν δέκα Μπαρόζοι. Τρεις μέρες μετά, κάπως διαφορετικός, κάπως αλλαγμένος, πιο ντροπαλός και οπωσδήποτε πιο ρομαντικός, εύχεται μέσα στη Βουλή "να μη γίνει η Ελλάδα Ιφιγένεια" γιατί "θα ήταν κρίμα".
Και αυτή είναι λίγο-πολύ η επίσημη θέση της κυβέρνησης, μακάρι οι Ευρωπαίοι να μη μας θυσιάσουν, θα ‘ταν κρίμα…
Και σε έχουν κάνει να το πιστέψεις, ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος. Γιατί με τους άλλους, θα πεινάσουμε. Ενώ με αυτόν, κοιμήσου ήσυχος…

8 Comments:

Anonymous sp said...

Πολύ καλό, παρά τις "κάποιες λεκτικές υπερβολές". Με εκφράζει, όπως και όσα γράφεις τον τελευταίο καιρό.

Tuesday, November 13, 2012 12:54:00 pm  
Blogger Debby said...

Αχ Jason! Πόσα χρόνια έχουμε "να τα πούμε"!
Λοιπόν, κάπως έτσι είναι όπως τα λες και τα γράφει και το NY Times. Είναι όμως και κάπως αλλιώς μάλλον...
Πέρα από το τι γράφει ο ένας και ο άλλος, ο καθένας προσωπικά, ανεξάρτητα σε τι θέση είναι προσκείμενος πολιτικά, ο τύπος, ελληνικός και ξένος, εγώ "βλέπω" και αφουγκράζομαι το γύρω μου. Και αυτό το γύρω μου δεν έχει καμία σχέση με τον μελοδραματικό τίτλο η Ελλάδα πίνει το κώνειο. Και σε διαβεβαιώ το στενό μου περιβάλλον δεν είναι καθόλου προνομιούχο αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι έχει την τύχη να ζει σε ένα νησί με τουρισμό.
Θέλω να πω... σωστά όλα αυτά για τα μέτρα την ύφεση, την ανεργία κτλ Αλλά μήπως τελικά αυτό αξίζουμε να πάθουμε για να καταλάβουμε επιτέλους ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση?
Ούτε εμένα μου αρέσει αυτή η υποτέλεια που η πλειοψηφία εκφράζει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, και εννοώ την υποτέλεια των πολιτών και όχι μόνο του Θέμου και των ΜΜΕ και των πολιτικών. Αν αυτή η πλειοψηφία των πολιτών δεν ήταν έτσι ούτε και όλοι αυτοί θα ήταν στην θέση τους.
Αυτό που λένε Εθνική κυριαρχία πλέον αναρωτιέμαι αν αξίζει και κάτι. Πραγματικά. Όταν μαθαίνω ότι επί χρόνια τώρα, άτομα που γνωρίζω προσωπικά, κάποιοι τελευταίοι δημόσιοι υπάλληλοι, έπαιρναν επιδόματα που δεν τα δικαιούνταν, αντί να πάνε για δουλειά πήγαιναν για καφέ κτλ φαντάσου τι γινόταν όσο ανεβαίνουμε την ιεραρχία... Φαντάζεσαι καθόλου? Μας φταίει η Μέρκελ?
Εγώ δεν θεωρώ ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μας υποδεικνύουν αυτοί που κινδυνολογούν. Αλλά θεωρώ εξίσου αδύνατο να πάρουμε κάποιον άλλο απλά γιατί δεν είμαστε ικανοί και ώριμοι.
Διάβασε και εδώ μια σκέψη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα http://ermippos.blogspot.gr/2012/11/blog-post_13.html



Saturday, November 17, 2012 8:15:00 am  
Blogger Jason said...

Καλημέρα Debby, μεγάλη χαρά που μιλάμε πάλι!
Διάβασα το άρθρο, είναι πράγματι ενδιαφέρουσα η σκέψη, συμφωνώ εν μέρει. Συμφωνώ ότι κάποια πράγματα έπρεπε επιτέλους να γίνουν, αλλά δεν πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι επιμένουν στην απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων για να λυθεί η πελατειακή σχέση με τους πολιτικούς. Είναι επειδή αυτό το φιλελεύθερο δόγμα που έχει επικρατήσει εδώ και δεκαετίες στη δυτική Ευρώπη θεωρεί αυτό που ονομάζουν "huge public sector" βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία μιας οικονομίας. Και δεν έχουν άδικο.
Αντιθέτως, όμως, με τον Έρμιππο, εγώ νομίζω ότι το προϋπάρχον πολιτικό σύστημα βολεύει πολύ την Ευρώπη, διότι είναι πρόθυμο να ακολουθήσει τις οδηγίες της, είδαμε μάλιστα πως όποτε υπάρχει πρόβλημα το "ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά" και το "εσείς καταστρέψατε τη χώρα" και τα 35 χρόνια αντιπαλότητας και μίσους γίνονται πολύ εύκολα κυβέρνηση συνεργασίας και μία και δύο και τρεις φορές για να ψηφιστούν πέντε-δέκα πράγματα που υποτίθεται είναι αναγκαία. Αυτό είναι οπωσδήποτε πιο βολικό από κάτι νέο και άγνωστο.
Και αυτό κυρίως είναι που με ενοχλεί όσον αφορά το θέμα της εθνικής κυριαρχίας. Ότι πλέον αυτό που συμβαίνει είναι ότι όποιον και να ψηφίζω εγώ εδώ, τις αποφάσεις θα τις παίρνουν επισήμως πια για μένα η Λαγκάρντ, η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, ο Ρεν, ο Μπαρόζο, ο Βαν Ρομπέι, άνθρωποι που ούτε γνωρίζω ούτε ψηφίζω, και αυτό κινείται στα όρια της δημοκρατίας, όπως πολύ ωραία τα είχε εξηγήσει ο εκκεντρικός Βρετανός στον Βαν Ρομπέι κάποτε (http://www.youtube.com/watch?v=bypLwI5AQvY). Το ότι τις αποφάσεις δεν τις παίρνουν οι πρωθυπουργοί δεν είναι καινούριο, καινούριο είναι ότι γίνεται πια επισήμως και ξεδιάντροπα.
Εννοείται ότι φταίμε πρωτίστως εμείς για τη σημερινή κατάσταση. Και δε μας έχω σε καμία υπόληψη ως λαό πια. Αλλά δεν πιστεύω πλέον και ότι οι ξένοι προσπαθούν να μας σώσουν, νομίζω ότι, όπως λέει κι ο Υπουργός, η Ελλάδα είναι η Ιφιγένεια.
Κατά τ' άλλα, φυσικά και τα ΜΜΕ θα υπερβάλλουν πάντα σε κάποια θέματα, αλλά στην Αθήνα τα πράγματα γίνονται σιγά-σιγά αρκετά άσχημα, και το λέω έχοντας ζήσει πρόσφατα ολόκληες χρονιές για διαφορετικούς λόγους στην Πάτρα, στην Αθήνα, και στο νησί μου.
Το χειρότερο για μένα είναι πως η ανεργία στους νέους είναι πάνω από 50% και αυτό θα αυξηθεί άμεσα, γιατί από αυτούς που παίρνουν πτυχίο σήμερα οι 9 στους 10 μένουν άνεργοι. Από τα παιδιά που αποφοιτήσαμε μαζί, σε μια από τις καλύτερες πολυτεχνικές σχολές της Ελλάδας, δεν ξέρω κανέναν που να έχει δουλειά. Από τα παιδιά που απολυθήκαμε μαζί από το στρατό, δεν ξέρω κανέναν που να έχει δουλειά.
Όταν μια κοπέλα έχει ένα πολύ καλό πτυχίο και μάστερ, και η δουλειά της είναι part-time τηλεφωνήτρια στον ΟΤΕ για 200κάτι ευρώ, όταν ο άλλος έχει λαμπρή καριέρα και δημοσιεύσεις και του λένε "βρε εγώ να σε πάρω, αλλά πρέπει να σου βρω μια καρέκλα να κάθεσαι, να κοιτιόμαστε, γιατί δουλειά δεν υπάρχει", όταν ο άλλος μου ο φίλος τελείωσε τη σχολή του με σχεδόν άριστα και τώρα δουλεύει πλασιέ πόρτα-πόρτα για 700 περίπου ευρώ και είναι κατευχαριστημένος με τα λεφτά, αυτό είναι δεν είναι καλό.
Όπως λέει και ο φίλος στο βιντεάκι που κυκλοφορεί αβέρτα στο facebook τις τελευταίες μέρες (http://www.youtube.com/watch?v=Aal4UeIAawE), πώς θα κάνουν οικογένεια όλοι αυτοί αύριο; Και όχι μόνο αυτοί, αλλά και οι άλλοι, και οι παράλλοι, γιατί στην οικονομία κάνουν κύκλο τα λεφτά, και όταν ο ένας δεν έχει να αγοράσει τότε κι αυτός που έχει το μαγαζάκι θα πεινάσει, τότε κι αυτός που δούλευε στο μαγαζάκι θα πεινάσει, και πάει λέγοντας.
Αυτά έρχονται. Και αυτό εννοεί το κείμενο όταν λέει ότι η Ελλάδα πίνει το κώνειο, ότι το μέλλον είναι ένα βάραθρο και οδεύουμε κατακεί ελαφρά τη καρδία.
Τα μνημόνια μαθηματικά αποδεικνύεται ότι χειροτερεύουν την κατάσταση της οικονομίας. Και αντί να κάνουμε κάτι για την περιβόητη πια "ανάπτυξη" που όλοι συζητάμε, κάνουμε τα πάντα για να βάλουμε λουκέτα στην οικονομία, όπως λένε και NY Times.
Δεν ξέρω αν θα μας σώσει άλλος δρόμος, αλλά αυτός ο δρόμος πάει προς τον γκρεμό.

Saturday, November 17, 2012 11:59:00 am  
Blogger Debby said...

Ελπίζω το άρθρο να έχει δίκιο. Γιατί αλλιώς, μην περιμένεις κανένας νέος, με όσα πτυχία και να έχει να μπορέσει να βρει κάποια αξιοπρεπή ποτέ δουλειά για τον απλό λόγο ότι αυτήν την στιγμή όσοι παράγουν, αφαιμάσσονται για να πληρώνετε όλος αυτός ο συρφετός (χρήσιμος και άχρηστος μαζί) των δημοσίων υπαλλήλων, για να διατηρείται η υπάρχουσα συντεχνιακή νοοτροπία.
Προσωπικά όλους όσους ήξερα με πτυχίο που μπορεί να εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα των καιρό ακόμα των παχιών αγελάδων αλλά και πρόσφατα ακόμα (ξέρεις ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα ήταν και είναι αισθητά μικρότεροι του δημοσίου ε?) όλοι μα όλοι επεδίωξαν και βρέθηκαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο δημόσιο. Είναι υγιές αυτό? Γιατί ακόμα το ίδιο ισχύει.

Όσον αφορά ότι τους Ευρωπαίους τους συμφέρει αυτό το δοκιμασμένο πολιτικό σκηνικό επέτρεψε μου να αμφιβάλω για αυτό. Απλά έχουν καταλάβει το πολύ απλό γεγονός (που δεν έχει νομίζω καταλάβει η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στην Ελλάδα που προεκλογικά πιστεύουν οτιδήποτε τους τσαμπουνίσουν) ότι όλα μα όλα τα κόμματα στην ουσία στηρίζουν την ΜΗ αλλαγή όλων αυτών των κακώς κειμένων που διαιωνίζουν την αδικία και την στασιμότητα. Ξέρουν ότι όποιος και να βγει αυτό το ίδιο μοτίβο θα προάγει που ισχύει και θα τους πει ψέμματα. Ξέρουν ότι όλο το πολιτικό σύστημα είναι σαθρά δομημένο. Τα ξέρουν όλα αυτά. Εμείς είμαστε αυτοί που δεν ξέρουμε τι να κάνουμε για να το ξεφορτωθούμε αυτό. Μην περιμένουμε να μας πάρουν και από το χεράκι και να τους επιρρίπτουμε ευθύνες όταν δεν μας αρέσουν αυτά που γίνονται. Είναι απλά το αποτέλεσμα των δικών μας πράξεων και θελήσεων.
Σε καμιά περίπτωση βέβαια δεν εννοώ ότι νοιάζονται για μας ως πολίτες. Εννοείται πως όχι. Νοιάζονται όμως για τους δικούς τους και απλά έλαχε σε αυτήν την κρίση χρέους που αφορά όλον τον κόσμο εμείς να έχουμε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα που μπορεί να πάρει και τους ίδιους. Φταίνε και αυτοί για τον τρόπο που δομήθηκε αυτό το νόμισμα αλλά φταίμε και εμείς και μάλιστα πάρα πολύ.
Δες αυτό το video http://www.youtube.com/watch?v=wVnYKRR4bdA&feature=plcp έστω και σε δόσεις γιατί είναι μεγάλο. Είναι εξαιρετική συνέντευξη. Και πες μου πόσες τέτοιες και με αυτή την θεματολογία έτυχε να ακούσεις από τα ΜΜΕ, γνωστά και μη. Εγώ πάντως σχεδόν καμία.
Προσωπικά από αυτήν την συνέντευξη πήρα την απάντηση που ήθελα ;-)



Saturday, November 17, 2012 12:57:00 pm  
Blogger Jason said...

Φυσικά και δεν είναι υγιές, φυσικά και έπρεπε να συρρικνωθεί το δημόσιο, όπως φυσικά και έπρεπε να ιδιωτικοποιηθούν πολλοί οργανισμοί.
Το αν είναι η κατάλληλη στιγμή να σχεδιάζεις απολύσεις δεκάδεων χιλιάδων υπαλλήλων μόλις η ανεργία έχει πάει από το 7% στο 26%, δεν το ξέρω. Το αν είναι καλό να (ξε)πουλάς τις ελάχιστες κερδοφόρες επιχειρήσεις που έχεις σε τιμές εξευτελιστικές, τώρα που όλοι ξέρουν ότι το έχεις ανάγκη για να σου βγουν τα short-term δημοσιονομικά, επίσης δεν το ξέρω.
Η ευθύνη για το τι μας έφερε ως εδώ είναι σχεδόν αποκλειστικά δική μας, αν και έχουν μεσολαβήσει διάφοροι παράγοντες. Η ευθύνη για το τι γίνεται τώρα και πώς σχεδιάζεται το μετά πρακτικά έχει πάψει να είναι δική μας. Και εκτός του ότι δε μου αρέσει το παραπάνω αυτό καθαυτό, θεωρώ ότι η πολιτική που ακολουθείται από την Ευρώπη είναι εντελώς λανθασμένη.
Και αντί να το συνειδητοποιούμε αυτό, μας βάζουν στο τριπάκι να κατηγορούμε μόνο ο ένας τον άλλον, εμείς τώρα εδώ λέμε που ο δημόσιος υπάλληλος τρώει από τα λεφτά μας, ο δημόσιος υπάλληλος θα λέει ότι αυτός πληρώνει αναγκαστικά την εφορία του ενώ ο ελεύθερος επαγγελματίας και ο μαγαζάτορας δεν κόβουν αποδείξεις, αυτοί πάλι θα λένε ότι λες και μας φταίνε οι αποδείξεις όταν ο κάθε Μπόμπολας χρωστάει δισ. στο κράτος. Και όλα αυτά είναι σωστά. Όλοι φταίμε.
Αλλά αυτό είναι το ένα θέμα.
Το άλλο θέμα είναι ότι την ίδια ώρα μας έχουν πείσει ότι πρέπει να δανειστούμε για να ξεπληρώσουμε αυτά που χρωστάμε, και δανειζόμαστε λοιπόν από αυτούς στους οποίους χρωστάμε με ακόμα χειρότερα επιτόκια, με αποτέλεσμα να θέλουμε περίπου 50 χρόνια καταπληκτικών πλεονασματικών (!) προϋπολογισμών για να ανταπεξέλθουμε, ενώ κλείνουμε τελείως την οικονομία, και αντιθέτως τελικά για πολλούς λόγους το χρέος χρόνο με το χρόνο αυξάνεται αντί να μειώνεται. Από το 2009 μέχρι σήμερα, το debt to GDP το πήγαμε από το 110% στο 170% και εξακολουθεί να ανεβαίνει.
Και την ώρα αυτή λοιπόν, που μας έχουν πάρει από το χεράκι και μας πάνε να μας πετάξουν στον Καιάδα σα χαλασμένο βρέφος, εμείς θα συζητάμε ότι (όντως) φταίξαμε.
Γενικώς δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι νοιάζονται ούτε και για τους δικούς τους πολίτες, τουλάχιστον όχι περισσότερο απ' όσο τους χρειάζεται για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους, όσοι από αυτούς εκλέγονται απευθείας από τον κόσμο, όπως η Μέρκελ. Δεν πιστεύω ότι έχουν αθώα και ειλικρινή κίνητρα.
Το βιντεάκι θα το δω, πράγματι σε δόσεις, γιατί είναι μεγαλύτερο και από ταινία!

Saturday, November 17, 2012 2:12:00 pm  
Blogger Debby said...

Η ανεργία πήγε από το 7 στο 25 και θα πάει ακόμα παραπάνω όσο ο ιδιωτικός τομέας πιέζετε συνεχώς από φόρους, τέλη, εισφορές, ΦΠΑ κτλ που συνεχώς αυξάνονται και αν προσθέσεις και την παύση της χρηματοδότησης του από τις τράπεζες μιας και ότι διαθέσιμο υπάρχει το δεσμεύει το κράτος- δημόσιο για να καλύπτει τις υποχρεώσεις του τότε καταλαβαίνεις πόσες επιχειρήσεις πρόκειται να κλείσουν ακόμα το αμέσως επόμενο διάστημα. Θεωρώ λοιπόν ότι η ανεργία θα ανέβει έτσι και αλλιώς. Το θέμα είναι να επιλέξουμε αν θέλουμε ένα ακόμα ιδιωτικό υπάλληλο άνεργο ή έναν δημόσιο. Είναι προφανές τι θα επιλέξουν. Εξάλλου μέχρι σήμερα μόνο ιδ.υπάλληλοι χάνουν την δουλειά τους. Κανένας μέχρι στιγμής δημόσιος. Είναι δίκαιο αυτό? Και ποιος άραγε από τους δύο είναι πιο παραγωγικός?
Δεν τα έχω με τους δημόσιους υπάλληλους. Δεν κατηγορώ αυτούς για την κατάντια μας. Όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πληρώνω υπέρογκους φόρους για να πληρώνονται. Αν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την εργασία τους χωρίς να εξοντώνονται οι υπόλοιποι με γεια τους με χαρά τους. Ελα όμως που δεν...

Οσον αφορά το χρέος να σου πω... Τα δάνεια τα πήραμε και δεν μας τα έδωσαν με το ζόρι. Αν ρωτήσεις τριγύρω σου το καθένα θα σου πει ότι καλά έκαναν και τα πήραν, άρα ήταν και βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών. Οσοι σου πουν όχι, τσέκαρε το τι δουλειά κάνουν και θα εκπλαγείς γιατί τα λεγόμενα τους φάσκουν και αντιφάσκουν. Το πρόβλημα δεν είναι ότι πρέπει να τα πληρώσουμε. Το προβλημα είναι ότι ένα 20% πρέπει να δουλεψει για να πληρώσει αυτά που τρώει το 60%. Γιατί αν δούλευαν όλοι θα είχαμε άλλο αποτέλεσμα.
Νοιάζονται για τους πολιτες τους στον βαθμό που νοιάζεται ο εργοδότης να κρατάει ευχαριστημένο τον εργάτη του για να έχουν καλή παραγωγή. Ενώ στην δικιά μας χώρα ούτε αυτό δεν συμβαίνει. Δεν τους νοιάζει καν η παραγωγή. Αφού πάλι θα δανειστούν.
Πραγματικά, κάποτε με ένοιαζε αν θα πουληθεί για ψωροδεκάρες η ΔΕΗ. Οταν όμως την χρησιμοποιούν για να εισπράτουν φόρους και είδα ετήσιο εκκαθαριστικό εργαζομένου της να λέει το νούμερο 154000 ευρώ τότε έπαψα. Με ένοιαζε αν θα πουληθεί το νερό της περιοχής μου. Όταν όμως έμαθα ότι κάθε χρόνο μιζώνονταν αυτοί που διοικούσαν την επιχείρηση για να σβήνουν με μια μονοκονδυλιά χρέη ύδρευσης χιλιάδων ευρώ ξενοδοχείων τότε είπα να μου λείπει τέτοια κρατική υπηρεσία. Ευχαριστώ δεν θα πάρω και ας πω το νερό νεράκι.
Χάρηκα που τα είπαμε Jason! Θυμήθηκα τις παλιές καλές εποχές προ facebook! Τώρα οι περισσότεροι από τότε έχουμε μετακομίσει εκεί πια. Σε διαβάζω πάντα να ξέρεις, αν και αρκετές φορές καθυστερήμενα εξαιτίας των πιτσιρικιών! Μου "τρώνε" πολλές ώρες! ;-)

Saturday, November 17, 2012 3:03:00 pm  
Blogger Jason said...

Η αλήθεια είναι ότι εμείς τα πήραμε τα δάνεια, αλλά η αλήθεια είναι και ότι τα πήραμε περίπου με το ζόρι. Και αυτό είναι και το ζήτημα, ότι δεν πολυαποφασίζουμε πια εμείς για την οικονομική μας πολιτική.
Και δυστυχώς, η βούληση των πολιτών εδώ και πολλά χρόνια διαμορφώνεται ακριβώς από Θέμους και Όλγες. Άλλωστε ο κόσμος δεν ξέρει και πολλά, αφενός γιατί δεν του τα λένε και αφετέρου γιατί δεν ψάχνει ο ίδιος. Η πλειοψηφία θα σου πει οκ για τα δάνεια, αλλά θα πει και όχι για τα μνημόνια. Η πλειοψηφία λίγο πολύ θα σου πει και ναι στην Ευρώπη, αλλά χωρίς πολλές υποχρεώσεις. Αλλά αν προσπαθήσεις να κάνεις κουβέντα, θα δεις ότι η πλειοψηφία δε γνωρίζει για τι πράγμα μιλάει.
Χάρηκα κι εγώ που τα είπαμε, να σου ζήσουν τα μικρά σου να τα χαίρεσαι και να τα καμαρώνεις!

Saturday, November 17, 2012 4:05:00 pm  
Blogger http://greekcrisi.blogspot.com/ said...

Έχεις πολύ δίκιο! Οι φοβισμένοι ειναι εκείνοι που περιμένουν να μας σωσουν οι ξενοι, χωρις να κανουμε εμεις αυτα που πρεπει! επίσης, στο δογμα "κινδυνολογία = επενδυση σε πτωχευση" γίνονται τα όργια στο ξεπούλημα

Sunday, February 24, 2013 7:02:00 pm  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home