Wednesday, June 02, 2010

Ο λυκειάρχης

Ο λυκειάρχης μας ήταν άνθρωπος λεβέντης, ένας λεβέντης φιλόσοφος.
Εγώ τον καμάρωνα, και με καμάρωνε κι αυτός και το χαιρόμουν. ‘Αφεντικό’ τον έλεγα και γέλαγε, μάλιστα κάποιοι κάποτε το μέμφθηκαν κι αυτό.

Έμοιαζε να ‘ταν γεννημένος για να ‘ναι διευθυντής σχολείου. Είχα ακούσει να το λένε από πριν, όταν επρόκειτο ακόμα να αναλάβει, μετά την αποχώρηση της ξινής και κρύας προκατόχου του. Δεν ξέρω γιατί το λέγανε, πάντως τελικά ήταν αλήθεια.

Η μεγάλη του έννοια ήταν πάντα μην τυχόν και δε λειτουργεί το σχολείο καλά.

Πριν λίγους μήνες, όταν πήγε, λέει, απ’ το γραφείο του προϊσταμένου του να τον αποχαιρετήσει “απ’ την υπηρεσία κι απ’ τη ζωή”, τον έβαλε να του τάξει ότι θα φροντίσει να βρει αμέσως καινούριο διευθυντή για το σχολείο.

Χτες, η πρώτη μέρα του καλοκαιριού παρακολούθησε συννεφιασμένη την κηδεία του. Μόλις μια μέρα μετά τη λήξη των φετινών πανελληνίων. Λες και το ‘χε κι αυτό μετρημένο, μην ξεβολέψει την κοινή ησυχία σε άκαιρη στιγμή.

Θυμάμαι ένα βράδυ, ήμασταν σε κάποιο σπίτι, λίγο καιρό μετά το τέλος της θητείας μας στο σχολείο, κι ήταν κι εκείνος. Κι είχε φροντίσει να μας πάρει από ένα στυλό, απ’ αυτά τα κομψά μέσα σε θήκες, που παίρνουν για δώρα. Έτσι, χωρίς κανένα λόγο, για να τον θυμόμαστε. Τον πήρα παράμερα πιο μετά να τον ευχαριστήσω, και μου απάντησε “εντάξει, κάτι συμβολικό…” κι εγώ του είπα “ακριβώς γι’ αυτό…”. Και μπορεί αυτή η στιχομυθία να μη φαίνεται να αξίζει τίποτα, αλλά εγώ ήξερα τι εννοούσε και με κατάλαβε κι αυτός και λίγο βούρκωσε.

Πριν λίγα χρόνια, έπιασε κάπου τη μάνα μου και της είπε “σας ευχαριστώ που είχα την τιμή να έχω τα παιδιά σας στο σχολείο μου”. Νομίζω είναι κάτι κουβέντες που δεν τις ξεχνάς ποτέ.

Είναι δική μας η τιμή, αφεντικό. Που το απολυτήριό μας θα ‘χει πάντα την υπογραφή σας.

9 Comments:

Blogger ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ said...

Εύγε, Ιάσονα, για το νέο δείγμα λεβεντιάς και υψηλοφροσύνης που μας δίνεις μέσα σε λίγες μέρες με τις εξομολογήσεις σου στις στήλες αυτές! Σε ευχαριστώ για την ευγνωμοσύνη προς τον άξιο αυτόν Δάσκαλο που διαπνέουν τα λόγια σου. Σε συγχαίρω για την ευθυκρισία στη στάθμιση προσωπικοτήτων και καταστάσεων. Κι εγώ κάτι ανάλογο εξέφρασα προχθές στη μαμά σου για σένα... Όταν στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι σμίγουν οι σπάνιες πια αυτές τύχες και των δύο πλευρών, αποκτούν μια σαρωτική δυναμική -από τη δική σου επιστήμη το ξέρεις καλύτερα- με εξαγνιστικές ιδιότητες! Σας καμαρώνει από το νέο του μετερίζι το "αφεντικό"!

Thursday, June 03, 2010 6:36:00 pm  
Blogger Jason said...

Δεν είχα ποτέ την τύχη να τον έχω καθηγητή σε κάποιο μάθημα, ήταν μόνο ο λυκειάρχης μας. Έδειχνε να έχει αδυναμία σε όλους τους μαθητές και ξεχωριστά στον καθέναν, και αυτό είναι το σπάνιο.
Εκείνος τώρα ξεκουράζεται από την πολλή δουλειά και εσείς εκεί στο σχολείο καλείστε να συνεχίσετε τη λειτουργία του σε υψηλό επίπεδο, για να καμαρώνετε πάντα τους μαθητές σας και να σας καμαρώνουν κι αυτοί.
Είχαμε την τιμή να βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό σχολείο. Εσείς την έχετε ακόμα.

Saturday, June 05, 2010 11:44:00 am  
Blogger Ασκαρδαμυκτί said...

Φαντάζομαι πως ο λυκειάρχης σου δεν θα είχε ενάγκη το "επίδομα έγκαιρης προσέλευσης στην υπηρεσία" για να είναι ευσυνείδητος στη δουλειά του...

Saturday, June 05, 2010 9:07:00 pm  
Blogger Strangeliz said...

sigkinitiko!!!
pragmatika, autes tis stigmes den tis ksexnas !

Thursday, June 10, 2010 7:20:00 am  
Blogger Stavros Katsaris said...

Είχα καιρό να περάσω από τούτο το φιλόξενο "σπίτι" και να που οι συγκυρίες με ΄φερνουν σε ένα όμορφο και συναισθηματικό κείμενο.
Να είσαι γερός και να τον θυμάσαι.

Friday, June 11, 2010 8:11:00 am  
Blogger Jason said...

Σταύρο!
Χρόνια και ζαμάνια, πραγματικά!
Να είσαι καλά και να περνάς όποτε αγαπάς.
Πολύ χάρηκα!

Friday, June 11, 2010 3:55:00 pm  
Blogger 3 parties a day said...

Τι παράξενο... Κάποιος που θυμάται με αγάπη έναν καθηγητή του...

Friday, June 11, 2010 9:58:00 pm  
Blogger 3 parties a day said...

Λυκειάρχη του, σόρρυ...

Friday, June 11, 2010 9:59:00 pm  
Blogger Jason said...

Μακάρι όλοι να είχαν αυτήν τη χαρά, Άννα.

Saturday, June 12, 2010 3:49:00 pm  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home