Saturday, January 31, 2009

Selling contradictions

Δεν ξέρω γιατί είμαι τόσο fond της ειλικρίνειας.
Ίσως γιατί είμαι αρκετά εγωιστής για να αποδεχθώ την αναγκαιότητα μιας παραπλάνησης ή υπεκφυγών.
"Ειλικρίνεια" βέβαια δεν είναι μόνο η προφορική εκφορά της αλήθειας, ας πούμε ότι εδώ η σημασία της λέξης είναι λίγο καταχρηστική, περιγράφει ένα σύνολο χαρακτηριστικών αυθεντικότητας της συμπεριφοράς, που εν πάση περιπτώσει στο δικό μου μυαλό είναι κάτι το αυτονόητο για τις μεγάλες και δυνατές σχέσεις των ανθρώπων.
Δεν είμαι αφελής και δε ζω με ψευδαισθήσεις ότι ο χρωματιστός ετούτος κόσμος είναι πλασμένος αγγελικά, άλλωστε δεν καμαρώνω ούτε εγώ ότι είμαι ακριβώς πρεσβευτής αυτής της αυθεντικότητας, αλλά δεν είναι και όλες οι σχέσεις ούτε ίδιες και ασφαλώς ούτε εξίσου σημαντικές, και πάντως νομίζω ότι έχω μάθει να ορίζω τη θέση που αξίζει μια σχέση να καταλαμβάνει, ανάλογα με τη μορφή της και ανάλογα και με την αλήθεια που αισθάνομαι διατεθειμένος να ξοδεύω σ’ αυτήν.
Και συνήθως δεν απογοητεύομαι.
Απογοητεύομαι όμως καμιά φορά παρατηρώντας σχέσεις άλλων (και κυρίως αν αυτοί οι άλλοι τυγχάνει να χαίρουν της εκτίμησής μου), πόσο δεύτεροι και πόσο κατίνες είναι ικανοί οι άνθρωποι να γίνουν όταν νιώθουν ανασφάλεια, πράγμα κατανοητό ίσως, αλλά είπαμε, δεν είναι όλες οι σχέσεις ίδιες, και ειδικά στις σχέσεις τις μεγάλες, στις σχέσεις που ο ίδιος επιλέγεις να τις θεωρείς μεγάλες, πολύ περισσότερο που ο ίδιος έχεις επιλέξει να τις κάνεις ή τέλος πάντων να τις αφήσεις να γίνουν μεγάλες (σε μονάδες αξίας), με τον τρόπο που τους φέρεσαι δείχνεις σε ένα βαθμό πόσο στα σοβαρά παίρνεις τον εαυτό σου.
Ειδικά στον έρωτα (εδώ πάλι έχουμε καταχρηστική σημασία λέξης), βλέπεις ανθρώπους που θαρρείς κάνουν ό,τι μπορούν για να γκρεμίσουν το επίπεδό της ποιότητάς τους, να ευτελίσουν τον εαυτό τους, κι από ψηλά γελάει ο χαρωπός φτερωτός μαλάκας με τα μεθυσμένα βελάκια και κουνάει το κεφάλι του: "ρε ταλαίπωρε, αφού δε σου έστειλα βελάκι…"
Όταν σου στέλνει, θα το καταλαβαίνεις, γιατί θα βλέπεις τον άλλον συμπαίκτη στο παιχνίδι, και όχι αντίπαλο. "You ‘re my lover, not my rival…", έλεγε ένα τραγουδάκι…
Και μετά από αυτόν τον κουβά ηθικολογίας, θα κλείσω με μια συμβουλή-σφηνάκι:
Εμπιστέψου αυτά στα οποία έχεις αποφασίσει να επενδύσεις, ή, αλλιώς, μην επενδύεις σε κάτι που δεν μπορείς να εμπιστευθείς.
Αν κάτι σε χαρακτηρίζει εις τον μάταιον τούτον κόσμον, είναι αυτά που διαλέγεις να σώσεις από την ευτέλεια· η Κιβωτός σου. Πρόσεξε τι θα βάλεις εκειπέρα, γιατί αυτά θα τα κουβαλάς μαζί σου.

ΥΓ: Ούτε εμένα μου αρέσουν οι διδαχές. Αλλά μας διαβάζουν και νέα παιδιά, να μην αποκομίσουν κι αυτά κάτι από τη συσσωρευμένη σοφία ημών των γηραιοτέρων;

12 Comments:

Blogger agrampelli said...

Τι όμορφο κείμενο!Σωστά ζυγισμένο...Χαίρομαι που σας διαβάζω...

Saturday, January 31, 2009 9:34:00 am  
Blogger Jason said...

Ω σας ευχαριστώ, κι εγώ χαίρομαι που με διαβάζετε, αλλά γιατί μιλάμε σε πληθυντικό ευγενείας;
Εντάξει, δεν είμαι και τόσο μεγάλος τελικά, αστειεύομαι στο ποστ... :)

Saturday, January 31, 2009 10:43:00 am  
Blogger Γιώργος Ορφανός said...

τι έχει συμβεί ρε μεγάλε???γιατί κάτι,κάτι θα χει συμβει.Δε μπορεί....

Saturday, January 31, 2009 8:59:00 pm  
Blogger Jason said...

Πάντα συμβαίνουν πράγματα. :)
(ρουσοπουλική απάντηση)
Nothing for you to worry about, really.

Saturday, January 31, 2009 11:50:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

kai an Kibwtos sou einai adia h an akoma xeirotera nomizeis pws einai adia..tote ti kaneis my friend???

Monday, February 02, 2009 5:07:00 pm  
Blogger kiara said...

Τόσο απολαυστικό. Το διαβάζω, το ξαναδιαβάζω και δεν το χορταίνω! Αυτό με την κιβωτό ειδικά με κάνει να ανατριχιάζω, είναι μεγάλη ευθύνη ξέρεις...

Wednesday, February 04, 2009 6:37:00 pm  
Blogger kiara said...

Σόρυ κιόλας που λέω πάντα πως ό,τι γράφεις μ'αρέσει! Δεν έχω πολλές χάρες ακόμη να ζητήσω, αλήθεια! Τι να πω, φαίνεται είμαι σε jason mode, αλλά κι εσύ φταις, που με καταλαβαίνεις τόσο! Ειδικά, εκείνο που μου είπες, το "θέλεις να ζήσεις περισσότερο δηλαδή"... αντανάκλαση το λένε οι ψυχολόγοι. Ούτε κι εγώ πολυπιστεύω σ'αυτά πια, όμως οκ, κάνουν λίγη δουλειά ενίοτε πιστεύω, βοηθάνε τη λάμπα να αλλάξει, αν θέλει όμως.
;)

Wednesday, February 04, 2009 6:40:00 pm  
Blogger Jason said...

@my friend

Και του Νώε κάποτε ήταν άδεια, και πάντως δε γέμισε από μόνη της.

@zvyk

Νομίζω kiara ότι υπάρχουν άνθρωποι που επικοινωνούν περισσότερο και άνθρωποι που επικοινωνούν λιγότερο μεταξύ τους, ως προς την ουσία, και ανεξάρτητα με το πόσο γνωρίζονται. Εμείς φαίνεται ότι συνεννοούμαστε. :)
Σε ευχαριστώ για όλα τα καλά λόγια.

Wednesday, February 04, 2009 8:12:00 pm  
Blogger Yannis Kapnidis said...

Η ανασφάλεια ήταν ανέκαθεν μέγα πρόβλημα στις σχέσεις. Οδηγεί τους ανθρώπους σε μεγάλα λάθη στις επιλογές φίλων, συντρόφων, εργασίας κι αλλού.

Ειδικά το "μην επενδύεις σε κάτι που δεν μπορείς να εμπιστευτείς", νομίζω ότι θα γίνει σλόγκαν! Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο!

Υ.Γ.:Την ανάρτησή σου την έβαλα σε λίνκ στη σελίδα μου, στον πίνακα "Σου προτείνω να διαβάσεις." Ελπίζω να μη σε πειράζει.

Thursday, February 05, 2009 8:14:00 pm  
Blogger Jason said...

Κάθε άλλο, με τιμάει πολύ. :)

Thursday, February 05, 2009 9:40:00 pm  
Blogger Γεωργία said...

Μου θύμισες και το άλλο: "μην επιθυμείς όσα δεν έχεις, να επιθυμείς αυτά που έχεις" το οποίο βέβαια δεν με βρίσκει και απολύτως σύμφωνη...

Αυτό σου το post, ομολογώ ότι έβαλε κάποια κουτάκια του μυαλού μου -που έχουν αποδιοργανωθεί κάπως- σε τάξη.

Η ειλικρίνεια ευνοεί κυρίως αυτόν που την έχει. Κάθε μικρό ή μεγάλο ψέμα, φορτώνεται στις επιλογές μας σαν κουφάρι παλιών επιθυμιών που ακόμα σέρνουμε ενώ στην πραγματικότητα δεν επιθυμούμε τίποτα από όλα αυτά πλέον.

Η "κιβωτός" -όπως ωραίο το θέτεις- είναι αυτή που θα σε σώσει από τον εαυτό σου ή θα αρχίσει να μπάζιε νερά τη στιγμή που θα πνίγεσαι πιο πολύ από ποτέ. (α πα πα τι μ' έπιασε και μιλάω σαν ξεχασμένος μαλάκας φιλόσοφος;)

Σε φιλώ αγαπημένε :)

Saturday, February 07, 2009 12:59:00 pm  
Blogger Jason said...

Γεωργία, πέρα από τη σωτηρία ή τον πνιγμό, υπάρχει η διαδρομή ως εκεί. Και η Κιβωτός είναι το μέσον. Και αυτοί και αυτά που διαλέγεις να κουβαλάς και να σε κουβαλάνε μέχρι τη σωτηρία ή τον πνιγμό δείχνουν τελικά ποιος στ' αλήθεια είσαι.
Όσο για την αλήθεια, είναι σημαντική πρώτα για σένα. Η αυθεντική, η γνήσια, η πηγαία αλήθεια, η αληθινή αλήθεια, είναι δύναμη.

Ανταποδίδω τα φιλιά, αγαπημένη. ;)

Saturday, February 07, 2009 5:16:00 pm  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home