Wednesday, December 10, 2008

...που με βία μετράει τη γη...

Μπάτσος σκότωσε 15χρονο.
Όπως και να τον σκότωσε, εν ψυχρώ, εν θερμώ, απευθείας, με εποστρακισμό στο πάτωμα, με εποστρακισμό σε κτήριο, με εποστρακισμό σε ιπτάμενο δίσκο, αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την παραπάνω πρόταση. Μπάτσος σκότωσε 15χρονο. Ο μπάτσος αυτός είναι δολοφόνος, τελεία και παύλα.
Την υπεράσπιση του δολοφόνου την ανέλαβε, όλως περιέργως, ο Αλέξης Κούγιας. Ότι ο Κούγιας είναι μεγάλο αρχίδι το ξέρει ακόμα και ο ίδιος. Το μεγάλο του πρόβλημα είναι ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι το ξέρουμε και όλοι οι υπόλοιποι. Ασφαλώς και είναι δικαίωμα του να προσληφθεί δικηγόρος του κάθε δολοφόνου. Ο πολύ εντυπωσιακός τρόπος με τον οποίο προσπάθησε να παρουσιάσει στις κάμερες την λίγο-πολύ ηθική του υποχρέωση να αναλάβει την υπόθεση, αμαυρώθηκε δυστυχώς από μια πολύ αφελώς επιλεγμένη λέξη. Η λέξη 'παρεξήγηση' όταν αναφέρεται σε ένα θάνατο ακούγεται κάπως σα μαύρο χιούμορ. Όταν αναφέρεται στο συγκεκριμένο θάνατο, με τον τρόπο που έγινε, και με δεδομένη και γνωστή την τεράστια αναταραχή που προκάλεσε, είναι από μόνη της μια στάση ασεβέστατη και εντελώς ανεύθυνη.
Το ανατριχιαστικότερο μέρος, όμως, είναι εκείνο το σχολιάκι του ότι "αν έπρεπε να χαθεί το παιδί αυτό, θα το κρίνει η δικαιοσύνη"... Ένα σχόλιο, βέβαια, που σχετίζεται άμεσα με το γραπτό υπόμνημα που κατέθεσαν στην απολογία του μπάτσου και το οποίο επιβεβαιώνει αμφότερα τα παραπάνω· δηλαδή και ο Κούγιας είναι ένα θρασύτατο αρχίδι, και ο δολοφόνος είναι ακόμα πιο δολοφόνος, όταν έχει το ασύλληπτο θράσος, αντί να ζητήσει τη στοιχειώδη συγγνώμη για τα μάτια του κόσμου έστω, να βγαίνει και να σχολιάζει ότι "ο θανών άλλαζε συχνά σχολεία, γεγονός που αποτυπώνει μια αποκλίνουσα συμπεριφορά" και ότι "άλλωστε... ...οι νέοι αυτοί, ενώ κατοικούν στο Π. Ψυχικό και είναι γόνοι πλουσίων οικογενειών, συνηθίζουν να συχνάζουν στα Εξάρχεια" και κάτι τέτοιες εμετικές μαλακίες για να δικαιολογήσει (!) την πράξη του. Ακόμα και να μην ήταν δολοφόνος, το ζώο αυτό θα ήταν τουλάχιστον ένας ανά πάσα στιγμή εν δυνάμει δολοφόνος.
Το τραγικό είναι ότι η αστυνομία είναι γεμάτη τέτοιους. Δυστυχώς υπάρχουν μόνο δύο είδη μπάτσων: οι κακοί και οι χειρότεροι. Οι κακοί είναι οι μπάτσοι - δημόσιοι υπάλληλοι, που δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να κάνουν τη δουλειά για την οποία τους πληρώνουμε και απλώς μας έχουν όλους γραμμένους στ' αρχίδια τους. Οι χειρότεροι μπάτσοι (ή αλλιώς κωλόμπατσοι) είναι αυτοί που δε μας γράφουν στ' αρχίδια τους, γιατί αυτά είναι από μόνα τους πάρα πολύ βαριά. Είναι οι φασιστοειδείς τραμπούκοι που είτε έγιναν μπάτσοι επειδή ήταν κομπλεξικοί είτε έγιναν κομπλεξικοί επειδή ήταν μπάτσοι, κάτι ανθρωπάκια που στη γειτονιά τους θα ήταν γραφικοί μπουλούκοι, αλλά δυστυχώς όσο κρατάνε όπλα ή έχουν οποιασδήποτε μορφής εξουσία πάνω στον πολίτη, είναι επικίνδυνα ζώα και εν δυνάμει δολοφόνοι. Η Ελληνική Αστυνομία είναι πρόβλημα η ίδια και είναι χαρακτηριστική της έννοιας που η φράση – χουντικό κατάλοιπο "δημόσια τάξη", που μάλιστα εμπεριέχεται σε τίτλο υπουργείου, εκφράζει σήμερα στην Ελλάδα.
Το τσίρκο δε των δήθεν υπουργικών παραιτήσεων που έλαβε χώρα αυτές τις μέρες ήταν πρωτοφανούς γελοιότητος. Όπως το είπε και η Ελληνοφρένεια του ΣΚΑΙ, "ο Καραμανλής δεν είναι πια αστείος, είναι ένας επικίνδυνος και αδίστακτος ανθρωπάκος που δε θα διστάσει σε τίποτα προκειμένου να διατηρηθεί λίγο καιρό παραπάνω στην εξουσία". Αυτό είναι δυστυχώς το μόνο πράγμα για το οποίο αγωνίζεται ο ανεκδιήγητος αυτός συρφετός που έχουμε για κυβέρνηση· να γαντζωθεί με κάθε τρόπο στη θέση της, εξαντλώντας την τελευταία της τετραετία. Υπομονή.
Κατά τ’ άλλα, τη μνήμη του παιδιού προσπάθησαν να την καπηλευτούν όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, και κόντεψαν, μάλιστα, να καταφέρουν να την αμαυρώσουν. Ενός παιδιού που δεν τους ανήκει. Διαβάζω σε ένα ενδιαφέρον όσο και ιδιαίτερο άρθρο του Νίκου Δήμου, γραμμένο για ένα αντίστοιχο περιστατικό πριν από 23 χρόνια και κάτι:
“Και οι εφημερίδες - σκέτη ναυτία: "ΣΚΟΤΩΣΑΝ 15ΑΧΡΟΝΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟ". Τι πλεονασμός! Κάθε δεκαπεντάχρονος είναι αναρχικός (αλίμονο αν δεν είναι!). Αυθόρμητη, καθαρή φύση.
Αλλά και κανένας δεκαπεντάχρονος δεν είναι συνειδητός και υπεύθυνος οπαδός του Μπλανκί η του Μπακούνιν. Ένα παιδί! Καθαρή φύση...”
Και αυτή είναι η μόνη κοινωνική ομάδα στην οποία ανήκει η μνήμη του 15χρονου που σκοτώθηκε. Ανήκει στα παιδιά. Στη νεολαία.
Και σ’ αυτές τις μέρες τις λειψές, που ο καθένας ψάχνει μια αφορμή να κάνει την επανάστασή του, αυτοί είναι οι μόνοι που δεν έχουν επαναστατήσει ακόμα. Η νεολαία. Η αυθεντική νεολαία. Τα παιδιά.


12 Comments:

Blogger the monkeys said...

polu wraio post jason.sugkinh8hka sto telos.ta xwses polu wraia kai starata sumfwnw apoluta me auta pou eipes.ena paidi pou h koinwnia opws einai diamorfwmenh skotwse,me tous dh8en nomous thn dh8en dhmokratia kai thn dh8en dikaiosunh.ena paidi pou akoma kai otan efuge apo thn zwh kapoioi dn to sevasthkan,kapoioi dn ema8an kai dn 8a ma8oun pote.

Wednesday, December 10, 2008 8:58:00 pm  
Blogger tzo said...

Όλοι φταίμε... γιατί φοβόμαστε, στεκόμαστε και παρακολουθούμε δεν αντιδράμε, δεν μαχόμαστε, γυρνάμε το κεφάλι...
Και όμως αυτές τις μέρες δείξαμε ότι μπορούμε, αλλά, πάλι το χάσαμε δεν ξέρουμε πως...
Συλλυπητήρια σε όλους μας γιατί για άλλη μια φορά χάσαμε το παιδί μας, ένα αδελφό ένα φίλο ένα συγγενή...
Μπράβο μας!

Wednesday, December 10, 2008 9:42:00 pm  
Blogger Jason said...

Δεν ξέρω αν το παιδί το σκότωσε η κοινωνία, the monkeys, ή απλώς ένας μαλάκας μπάτσος, το σίγουρο πάντως είναι ότι η ανθρώπινη ζωή σήμερα δεν έχει το σεβασμό που της αξίζει (όπως κι αν το εννοήσει αυτό κανείς) και ότι, όπως λέει η allitnil, όλοι φταίμε γι' αυτό, γιατί γυρνάμε το κεφάλι.

Wednesday, December 10, 2008 11:09:00 pm  
Blogger athinovio said...

"αν έπρεπε να χαθεί το παιδί αυτό, θα το κρίνει η δικαιοσύνη"..

αυτή η φράση είναι βαθύτατα εμπρηστική γιατί απευθύνεται στους ακροδεξιούς φασιστο-αυγίτες που, στα ματια τους τέτοια παιδιά είναι εγκληματίες από τώρα. ειπώθηκε για να θυμίσει σε αυτά τα καθίκια να ξεσηκωθούν και έτσι να διαιρεθεί η κοινή γνώμη.

δεν την είπε καθόλου τυχαία, αλλά προσπαθεί να πάρει μέρος της κοινής γνώμης με το μέρος του ο απατεώνας.

Thursday, December 11, 2008 8:15:00 pm  
Blogger Jason said...

Αυτή η φράση, αν και είναι οπωσδήποτε εμπρηστική, κατά τη γνώμη μου ίσως δεν είναι εκ του πονηρού αλλά απλώς ατυχέστατη, το γεγονός όμως ότι ξεστομίζεται από έναν άνθρωπο με ιδιαίτερη ευφράδεια και ευχέραια λόγου και επικοινωνιακή ικανότητα που επιπλέον η μεγαλοδικηγορία και ο δημόσιος κοινωνικός του βίος του την έχουν εκ των πραγμάτων καλλιεργήσει πολύ περισσότερο, φανερώνει ότι ο άνθρωπος δε θα υπέπιπτε σε τέτοιο σφάλμα αν είχε καταλάβει έστω ελάχιστα από αυτά που οι μέρες αυτές δίδαξαν, αν είχε συγκινηθεί έστω και στο ελάχιστο από τον άδικο θάνατο ενός παιδιού.
Αντίθετα, το πνεύμα του υπομνήματος που κατέθεσαν και η όλη κατεύθυνση μιας υπερασπιστικής γραμμής που εμπεριέχει σχόλια όπως "ο θανών άλλαζε συχνά σχολεία, γεγονός που αποτυπώνει μια αποκλίνουσα συμπεριφορά" και "άλλωστε... ...οι νέοι αυτοί, ενώ κατοικούν στο Π. Ψυχικό και είναι γόνοι πλουσίων οικογενειών, συνηθίζουν να συχνάζουν στα Εξάρχεια", είναι πράγματι ενδεικτικά μιας προσπάθειας να ενεργοποιηθούν ακροδεξιοί κοινωνικοί αυτοματισμοί και να κεφαλαιοποιηθεί αυτό με τη διαίρεση μέρους της κοινής γνώμης, ώστε να ατονήσει το συμπαγές ακόμα σήμερα σε αυτήν την περίπτωση 'κοινό περί δικαίου αίσθημα'.

Οι παραπάνω δύο παράγραφοι συνοψίζονται στην περιεκτική πρόταση "ο Κούγιας είναι μεγάλο αρχίδι" που για λόγους συντομίας, ευπεψίας και αμεσότητας προτίμησα να συμπεριλάβω στο αρχικό μου κείμενο. :P

Thursday, December 11, 2008 9:24:00 pm  
Blogger athinovio said...

είσαι μεγάλος
:)

Thursday, December 11, 2008 9:27:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

και Αριστερός

Thursday, December 11, 2008 9:33:00 pm  
Blogger athinovio said...

αυτός θα είναι καλός τίτλος για απομνημονεύματα

"Μεγάλος και Αριστερός"
:)
σόρρυ για την αλλαγή ατμόσφαιρας και θέματος

Thursday, December 11, 2008 9:49:00 pm  
Anonymous Anonymous said...

παρακολουθήστε το βιντεο που σας δίνω στο link και "παγώστε το" στο 0:29,προσέχοντας την χειρονομία του Αστυνομικού.

http://www.youtube.com/watch?v=cjoO0X11usQ

Thursday, December 11, 2008 10:32:00 pm  
Blogger Jason said...

Ανώνυμε των 11:33:00 PM, νομίζω ότι το θέμα που έχει προκύψει είναι πάνω απ' όλα θέμα ανθρώπινο, είναι θέμα κοινωνικό, αλλά δεν είναι θέμα πολιτικό ή ιδεολογικό.

Ανώνυμε των 12:32:00 AM, είχα δει το βίντεο στο tvxs.gr και τρελάθηκα. Αγαπήστε την αστυνομία, σου λέει μετά ο Παυλόπουλος...

Friday, December 12, 2008 2:34:00 am  
Blogger Fibi said...

κλείνω τα μάτια σε όλα και σου στέλνω σχολιο-ευχές

ΓΛΥΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Saturday, December 20, 2008 5:35:00 pm  
Blogger Strangeliz said...

se parakalw polu..itan xreos tou astunomikou na skotosei ton 15xrono..aporo pws uparxoun 15xrona??? tsss tsss megali ameleia!!!

Sunday, December 21, 2008 2:59:00 pm  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home