Sunday, June 25, 2006

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Γράφει σε ένα γράμμα του στον Αντρέ Ζιντ:
«Μόλις κατάφερα μια αποστολή: πέρασα δύο μερόνυχτα μαζί με ένδεκα Μαυριτανούς και έναν μηχανικό για να σώσουμε κάποιο αεροπλάνο. Συναγερμοί διάφοροι και σοβαροί. Για πρώτη φορά άκουσα σφαίρες να σφυρίζουν δίπλα στο κεφάλι μου. Επιτέλους ξέρω τι είμαι σ’ αυτό εδώ το περιβάλλον: πολύ πιο ήρεμος από τους Μαυριτανούς.
Αλλά κατάλαβα επίσης αυτό που πάντα με έκανε να απορώ: γιατί ο Πλάτων (ή ο Αριστοτέλης;) τοποθετεί το θάρρος στην τελευταία σειρά των αρετών. Δεν είναι φτιαγμένο από πολύ ωραία συναισθήματα: λίγη λύσσα, λίγη ματαιοδοξία, πολύ πείσμα και μία χυδαία αθλητική ευχαρίστηση. Ιδίως η υπερδιέγερση της φυσικής δυνάμεως, που εντούτοις δεν έχει καμία δουλειά εδωπέρα.
Σταυρώνεις τα χέρια στο ανοιχτό σου πουκάμισο και αναπνέεις καλά. Είναι μάλλον ευχάριστο. Όταν αυτό συμβαίνει τη νύχτα, ανακατεύεται το συναίσθημα πως έκανες μια πελώρια βλακεία. Ποτέ πια δε θα θαυμάσω έναν άνθρωπο που δε θα είναι παρά γενναίος.»
Πολύ τον πάω αυτόν τον τύπο.
Όσο μου άρεσε ο Μικρός Πρίγκιπας όταν ήμουν παιδί, άλλο τόσο αγάπησα μεγαλώνοντας τη Γη των ανθρώπων και τη Νυχτερινή πτήση.
Έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να σκέφτεται πράγματα που σκέφτονται όλοι. Και έναν ακόμα πιο ιδιαίτερο τρόπο να τα εκφράζει. Έναν αρκετά ρομαντικό τρόπο, αλλά αυθόρμητα ρομαντικό - όχι επιτηδευμένα.
Κρίμα που τον χάσαμε νωρίς.
ΥΓ: Όσοι από σας δεν έχετε διαβάσει τη Γη των ανθρώπων, φροντίστε να το πράξετε πάραυτα. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ!!!

3 Comments:

Blogger Strangeliz said...

the little prince?
HA! mono otan isoun mikros to diavases? epivaletai tote na to ksana diavaseis...einai apo ta biblia pou panta anakalupteis kainourgia pragmata, kai pou to blepeis apo diaforetiki optiki gwnia sta 6 sou, sta 16 sou...sta 56 sou..
lol

Monday, June 26, 2006 1:28:00 pm  
Blogger azrael said...

Ωραίο ποστ!

Σε διάβασα και ένιωσα λίγο ενοχές που είχα "παρατήσει" τη γή των ανθρώπων στις πρώτες 15 σελίδες .

Κάθησα λοιπόν και το διάβασα μονορούφι , προχθές , και έτσι οφείλω να σε ευχαριστήσω και εσένα αλλά και τον Αντουάν για την ωραία εμπειρία

Btw ωραία και τα ποστς σου για το εκπαιδευτικό σύστημα

Monday, June 26, 2006 2:11:00 pm  
Blogger Σταυρούλα said...

Αγαπημένος συγγραφέας, αλλ' ομολογώ μόνο τον μικρό πρίγκιπα έχω διαβάσει ξανά και ξανά και είναι όπως λέει ο Strangeliz. Θα ψάξω και τα υπόλοιπα!

Tuesday, June 27, 2006 11:31:00 am  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home